top of page

Förädling av bär frukt & grönsaker

På den här sidan hittar du information om

och inspiration till att lära dej

mer om olika sätt att förädla och konservera. 

Att på olika sätt förädla och konservera bär frukt och grönsaker är inget nytt utan urgamla hantverk som använts i hundratals år över hela världen för att bevara mat inför bistra tider och ändå få den att vara hälsosam och smaka bra. För att öka självförsörjningsgraden och hållbarheten kring vår mat behöver vi ta bättre vara på våra lokala råvaror. Du som odlar själv kanske får ett överskott i odlingen och vill  kunna äta och dricka av dina egna grönsaker frukter och örter även på vinter eller öka din förtjänst i ditt odlingsföretag genom att förädla dina råvaror till försäljning. 

EE0CD225-F0EB-4838-8EDB-C0DCB7502B27.heic
7756C71F-FFE4-41EC-A2EE-5CDC16D2F4BC.heic

förädling och konservering

Bär frukt och grönsaker är förstås nyttigast godast och hållbarast för planeten att äta färskt och nyskördat så passa på att frossa i närodlat ekologiska grönsaker när det är säsong för det! Överskottet passar bra att spara med olika metoder för att passa i hushållet vinterns och  vårens tills det kommer nya skördar. Bär och frukt blir utmärkta drycker till måltid och fest och även goda tillbehör och tillskott av näring som sylt marmelad torkade vitamintillskott Dina grönsaker håller ibland till och med ett högre näringsinnehåll mitt i vintern om dom mjölksyrats och som inläggningar och salvsor blir dom en naturlig och ibland lyxig del av matintaget under vintern. Att dom vuxit nära din plats på jorden och inte behövt varken transporter eller engångsförpackninga är ytterligare en faktor Utifrån ditt hushålls eller din kunds behov och önskemål om kan du vara kreativ och välja metod efter råvarutillgång och önskad slutprodukt.

Kolla in metoderna

bottom of page